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Directive 4 of 2019 

Gaming Devices (Gaming Events) Ruling 

In exercise of the power conferred by the Second Schedule of the Authorisations Regulations (S.L. 
583.05), the Malta Gaming Authority is hereby issuing the following ruling in relation to the exhibition of 
gaming devices in fairs, exhibitions and similar events relating to gaming. 

Part I – Short Title and Definitions 

1.  The short title of this binding instrument is the Gaming Devices (Exhibition of Gaming 
Devices) Ruling 2019. 

2.  This ruling shall come into force on 23 September 2019. 

3. (1) In this ruling, save as provided in sub-article (2) of this article, all words and phrases shall 
have the same meaning as prescribed in the Gaming Definitions Regulations (S.L. 
583.04). 

 (2) “Fair, exhibition or similar event relating to gaming” shall mean an organised gathering 
during which persons come together to showcase their gaming products and services 
relating to the gaming industry/sector. 

 (3) “Gaming Networking Event” shall mean a gathering or function ancillary to a fair, 
exhibition or similar event, organised during the dates when a fair, exhibition or similar 
event relating to gaming is set to take place, for the purpose of facilitating professional 
connections and collaboration. 

 (4) “Regulations” means the Gaming Authorisations Regulations (S.L. 583.05). 

 

Part II – Approval of Gaming Devices 

4.  In accordance with regulation 19 of the Regulations and without prejudice to article 5 and 
article 6 of this directive, no person shall service, place on the market, distribute, supply, 
sell, lease, transfer, host, operate or in any other manner make available for use any 
gaming device or gaming system in the territory of Malta, unless such gaming device or 
system, as the case may be, has been approved or exempted from approval by the 
Authority. 

 

Part III – Exhibition of Gaming Devices 

5. (1) Any person that wishes to exhibit a gaming device or devices in fairs, exhibitions and 
similar events relating to gaming, shall request approval from the Authority in terms of 
this Ruling. 
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  Provided that the approval referred to in sub-article (1) shall be applicable in relation to 
the operation or the making available for use of gaming devices, in a manner which is 
exempt under the Second Schedule to the Regulations.  

 

Part IV – Use of Gaming Tables for Exempted Games  

6 (1) Any person that wishes to organise a gaming networking event that involves the 
operation of an exempt game, as defined in the Second Schedule to the Regulations, by 
making gaming tables available for use, shall request approval in the manner prescribed 
by the Authority. 

 (2) The Authority shall, at its discretion approve said request where the fair, exhibition, or 
similar event is recognised by the Authority in terms of article 8. 

 

Part V – Approval Process 

7. (1) Any person that wishes to exhibit gaming devices or make use of gaming tables in terms 
of article 5 and article 6 shall obtain approval from the Authority beforehand, by 
submitting the appropriate application to the Authority, together with such ancillary 
documentation as may be required. 

 (2) The application made pursuant to the exhibition of gaming devices shall include the 
following information:  

(a)  the number of gaming device/s that shall be exhibited; 

(b)  a description of the gaming device/s that shall be exhibited;  

(c)  information on the event in which the gaming device/s shall be exhibited, 
including the nature thereof, location and time period throughout which the 
gaming device/s shall be exhibited:  

Provided that in no case shall gaming devices be exhibited at an event 
solely or principally aimed at, or attended by, minors; and  

(d)  a declaration attesting that the gaming device/s shall be used solely for 
exhibition purposes. 

 (3)  The application made pursuant to the organisation of a gaming networking event shall 
include the following information:  

(a)  the number of gaming table/s that shall be used in the gaming networking 
event;  

(b)  a description of the gaming tables/s that shall be used in the gaming 
networking event;  
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(c)  information on the gaming networking event, including the nature thereof, 
the approximate amount of people invited, the location and the time period 
throughout which the gaming table/s shall be in use:  

Provided that in no case shall gaming tables be used at an event solely or 
principally aimed at, or attended by, minors; and  

(d)  a declaration attesting that the gaming table/s shall be used solely in the 
operation of an exempt game.   

8.  An application made pursuant to Part V shall be considered where the Authority is 
satisfied that the fair, exhibition or similar event is related to gaming. 

Provided that the Authority shall have the right to impose any conditions which it may 
deem fit in order to ensure that any gaming device or devices shall be used solely in 
terms of this Ruling.  

 

Part VI – Miscellaneous 

9. (1) The provisions of the Gaming Premises Regulations (S.L. 583.07) and the Gaming 
Premises Directive (Directive 2 of 2019) shall not be applicable to any exhibition of 
gaming devices or use of gaming tables for exempted games approved under this Ruling.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


