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Directive 2 of 2020 

Low Risk Games in Care and Nursing Homes Ruling 

In exercise of the power conferred by article 7(2) of the Gaming Act, 2018 (Cap. 583 of the Laws of 

Malta) and the Second Schedule of the Gaming Authorisations Regulations (S.L. 583.05), the Malta 

Gaming Authority is hereby issuing the following ruling in relation to the offering of Low Risk Games in 

premises designated as care and nursing homes for the elderly. 

Part I – Short Title and Definitions 

1.  The short title of this ruling is the Low Risk Games in Care and Nursing Homes Ruling 
2020. 

2.  This ruling shall be deemed to have come into force on the date of its publication. 

3. (1) In this ruling, save as provided in sub-article (2) of this article, all words and phrases shall 
have the same meaning as prescribed in the Gaming Definitions Regulations (S.L 583.04). 

 (2) In this ruling, unless the context otherwise requires: 

“Regulations” means the Gaming Authorisations Regulations (S.L 583.05); and  

“Care and nursing home” means a facility used for the care and housing of the 
elderly whether for remuneration or not, and excludes facilities for the elderly 

which do not provide care services. 

 

Part II – Exemption of Low Risk Games 

4.  Any care and nursing home that wishes to organise a low risk game shall be exempted 
from obtaining the relevant approval from the Authority.  

 Provided that the low risk game satisfies all of the following criteria cumulatively:  

(a)  The low risk game is organised by the care and nursing home; 

(b)  The low risk game may consist solely of a bingo-type game:  

  Provided that in case of doubt as to the nature of the game, the 
Authority shall have the sole discretion to decide its classification;  

(c)  The value of the stake to participate in the game shall not exceed one Euro 

(€1);  

(d)  The value of the prize thereof shall not exceed one hundred Euro (€100); 
and   
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(e)  The low risk game shall only be made available to elderly persons who are 
living at, or in any way benefitting from or making use of services offered by 

the care and nursing home. 

 


